Благовещение е един от големите пролетни празници за християните. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба.

Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват, като по този начин изгарят всичко лошо.

Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена).

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите.

На този ден хората не бива да се сърдят и трябва да внимават с какви думи се обръщат един на друг. Хубаво е, ако са били скарани през отминалите дни, да се сдобрят. Благата дума стопля сърцата, разгаря позастиналото огнище, лекува всякакви рани .