Отворена отново след 36-годишно забвение и 5-годишен проект за възстановяване, Голямата синагога в Одрин (Edirne Büyük Sinagogu) е единственото напомняне за времето, когато общност от повече от 20 хиляди сефарадски евреи са живели в града. Построена през 1906 г., за да замени 13 по-малки синагоги, разрушени в Големия пожар в Одрин през 1903 г., елегантната сграда е увенчана с деликатно извит покрив и красиво облицовани с плочки подове.

Когато синагогата е построена за пръв път, е можела да побере до 1200 богомолци. Ярката жълта външност днес свети сред избледняващите и рушащи се дървени къщи и сгради с тесни апартаменти в бившия еврейски квартал на Одрин.

Първата информация за еврейско селище в този район датира от византийския период. В града, наричан тогава Адрианопол, еврейската общност е активна предимно в текстилното, коженото и виненото производство.

В резултат на разнообразни събития, през 1948 г. в Одрин живеят вече по-малко от 3 хил. евреи, а през 1960 г. броят им пада на 438, за да достигне през 1977 г. 72 души. Евреите масирано емигрират в САЩ, Канада и Израел. През 70-те години на XX век повечето еврейски институции вече не функционират, а религиозните нужди се обслужват само от една синагога. Голямата синагога на Одрин продължава да функционира като място за поклонение до 1983. През 1998 г. в Одрин живеят само 3 евреи.

Голямата синагога в Одрин е издигната след големия пожар от 1905 г. Тогава всичките 13 синагоги изгарят до основи. Еврейската общност започва да строи нова синагога през януари 1906 г. Новата синагога е построена по модела на прочутия Leopoldstädter Tempel – най-голямата синагога във Виена, тъй като по план трябва да демонстрира модерността и постиженията на общността. Сградата е проектирана от френския архитект Франс Депре в стил Мавърско възраждане. Местоположението на новата синагога е мястото на опожарените синагоги „Майор“ и „Пулиа“ в квартал Suriçi.

Строителството ѝ струва 1200 златни монети. Синагогата е открита в навечерието на Пасха през април 1909 г. Сградата може да побере 1200 богомолци – 900 мъже и 300 жени. Заради емиграцията на еврейската общност синагогата престава да действа през 1983 г. През 1997 г. заради липсата на интерес към съдбата на сградата покривът и една от стените рухват.

През 2008 г. кметът на Одрин Мустафа Бююк обявява план за построяване наново на синагогата и възстановяване на предишното ѝ великолепие. Повторното отваряне на местата за поклонение на различните религии ще донесе на Одрин културно богатство, редом с възстановяването на две християнски църкви.

Реконструкцията трае 5 години и струва 5.75 млн. турски лири, или приблизително 2.5 млн. долара. Инвестицията е вложена във възстановяване на покритите с олово куполи, рухналия покрив и стени. Основите са укрепени, а подът вътре е възстановен с оригиналните форми и цветове, както и с надписи от Тората. Твърди се, че възстановената синагога е най-голямата на Балканите и третата по големина в Европа.

Синагогата е открита отново на 26 март 2015 г. Голямата синагога в Одрин става символ на съвместното съществуване на различни религиозни общности на турска територия, посещавана от хиляди туристи всяка година.

Тази публикация е подготвена с помощта на Европейския съюз чрез Програма за трaнсгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Турция 2014 – 2020, CCI No 2014TC16I5CB005-2018-2.

Съдържанието на публикацията е изцяло отговорност на Ямболска търговско-промишлена палата и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз, на Управляващия орган или Националния орган на Програмата.