В исляма предстои Курбан Байрам. През 2020 г., този религиозен празник ще се чества между 31 юли до 3 август. За него няма определена дата и всяка година се чества на дата, десет дни преди деня, когато се е чествала през предходната година.

В празника на жертвоприношението, който е вторият по важност от религиозните празници в исляма, пожертване на животно за бог се извършва от тези, които имат добро финансово положение, а жертвено месо се раздават на бедните хора, които не могат да си купят месо за ядене. Жертвоприношението в исляма е традиция, която се прилага още от първия човек, пророк Адам, и присъства в повечето религии.Той искал да пожертва сина си Исмаил на Богу, но ножът му не го отрязва три пъти, а коч бил спуснат от небето за да се жертва, и това е е традицията на жертвоприношението.Това се основава и на поредица от условия. Животните, които ще бъдат пожертвани, се определя за колко души ще ги жертват.Перфектността на животните, които трябва да бъдат пожертвани, също има известни условия.

Поклонението по жертвоприношението също е сред символичните поведения, които показват предаността към Бога с предмети, които могат бъдат обяснени в полза на индивида и общността. Въпреки това, традицията по жертвоприношение в исляма не е задължителна за всички.Всъщност това е забранено за някои хора. Поклонението по жертвоприношението е задължително за хора, които имат добро финансово положение към момента.

Така се появява сближаване и чувство за братство чрез споделяне на месото между хората, които имат средства за пожертване и които не могат да си купуват месо за ядене.