Всяка година в продължение на 40 дни християните се подготвят да посрещнат Пасха. Преди да започне великденският пост църквата е отредила подготовка чрез взаимно опрощение.В християнските храмовете се отслужва специална служба, на която хората се прощават едни с други с думите „Простено – прости“.

Народни традиции и обичаи

Във всяка българска къща на Сирни заговезни цялото семейство сяда заедно на трапезата. Храната е без месо, с млечни продукти. На конец се връзва яйце или халва и най – възрастния член на семейството го движи, докато децата се опитват да го захапят. Вещае здраве и благополучие за победителя. След вечеря хората правят на централно място огромни огньове – купени и ги прескачат, за да изгонят злите сили.

Християните вярват във всемогъщата сила на огъня и чрез него се изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня.

На този ден вярващите трябва да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината (Великият пост), с него се свързват и кукерските игри .

Според българската народна традиция празникът е границата между зимата и пролетта – природата, която се възражда.